Manisa Büyükşehir Belediyesi'nden altyapı çalışmaları
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ), bir yılda yaptığı altyapı çalışmalarından dere temizliklerine, menfez imalatlarından atık su arıtma tesislerinin faaliyete alınmasına kadar birçok yatırım gerçekleştirdi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek öncülüğünde kent genelinde ‘Altyapı Seferberliği’ başlatıldı. Bu kapsamda, MASKİ Genel Müdürlüğü, tarafından bir yılda önemli projelere imza atıldı. Suyu olmayan, hayatlarını taşıma su ile idare eden köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerleri ile ilçe merkezlerinde ortaya çıkan su ihtiyacının karşılanması için 165 adet sondaj kuyusu açıldı.
Altyapı seferberliği kapsamında, kent genelinde 69 yeni altyapı projesiyle altyapı sağlıklı hale getiriliyor. 500 binden fazla yurttaşımızın temiz ve sağlıklı suya kavuşması için projelerimizi yürütüyoruz. Bu kapsamda 171 kilometre içme suyu hattı döşendi, evsel nitelikli atık suların çevre kirliliği yaşatmaması için 30 kilometre kanalizasyon hattı, sağanak yağışların taşkınlara sebebiyet vermemesi için de 14 kilometre de yağmur suyu hattı imalatı yapıldı.
Alaşehir ve Salihli ilçe merkezlerinde ekonomik ömrünü tamamlayan ve hanelere yetersiz su ulaşmasına neden olan eski içme suyu isale hatların çelik hatlarla yenilenmesinde sona yaklaşıldı. Projeler kapsamında Alaşehir’de 7 bin 500 tonluk, Salihli’de 1000 tonluk içme suyu depoları da inşa ediliyor. İki ilçeye toplamda 291 milyon TL’lik yatırım yapılıyor.
Akhisar ilçe merkezinde de Atatürk, Cumhuriyet, Efendi, Hacıishak, Hürriyet, Kethüda, Reşatbey ve Ulucami mahalleleri ile Karaosmanoğlu Sanayi Sitesi’nde yapılan yağmur suyu hattı döşeme çalışmaları ile taşkın sıkıntıları ortadan kaldırıldı.
Sık sık arızalanarak su kesintilerine neden olan eski branşman bağlantılarında da önemli çalışmalar yapıldı. Son bir yılda, 2 bin 809 adet branşman bağlantısı yenilendi.
Dünya Bankası kredisi ile Manisa’nın nüfus olarak en büyük mahallesi olan Yunusemre İlçesi’ne bağlı Muradiye Mahallesi’nde yapılacak altyapı yatırımında yapım ihalesi aşamasına gelindi. Proje kapsamında, 139 kilometre içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hattı döşenecek, 500 adet de yağmur suyu ızgarası yapılacak. 10 bin tonluk içme suyu deposu ve ileri biyolojik atık su arıtma tesisi de inşa edilecek olan proje ile Muradiye’nin sorunları çözüme kavuşacak. Dünya Bankası kredisi kapsamında, Kırkağaç İlçesi’ne bağlı Gelenbe Mahallesi’nde de altyapı çalışması gerçekleştirilecek.
MASKİ Genel Müdürlüğü, başarıyla işlettiği atık su arıtma tesisleri ile bir yılda 58 milyon metreküp atık su arıtımı gerçekleştirdi. Arıtma esnasında ortaya çıkan 50 bin ton atık çamurunun da bertarafı sağlandı. Tesislerin sorunsuz bir şekilde işletilmesi için 290 milyon TL harcandı. Sarıgöl Atık su Arıtma Tesisi de kurum bünyesinde işletilmeye başlandı. Selendi merkez ve Kırkağaç İlyaslar için inşa edilen tesisler faaliyete alındı. Demirci merkez için inşa edilen tesiste ise atık su alımı öncesinde sızdırmazlık testlerine başlandı. Kurum bünyesindeki tesislerin mevzuata uygun, başarılı bir şekilde işletilmesi nedeniyle 25 milyon TL’lik enerji teşvikinden yararlanıldı.
Hibya Haber Ajansı